REAKSJONER, ÅRSAKER OG MESTRING AV STRESS PÅ JOBBEN


Stress er et ord som de fleste har et forhold til på ett eller annet vis. Det går igjen i aviser, ukeblader og samtaler, og er rett og slett et dagligdags uttrykk i dagens samfunn. Stadig ser man artikler som omhandler stress i avisen som: ”Stress og depresjon øker faren for slag” (Dagbladet 04.01.01), ”E-post gir stress” (Dagbladet 12.10.01), ”Stresser du, blir fettet igjen i blodet” (Adressa 18.02.02), ”Stress gir diabetes” (Adressa 19.02.02) og så videre. All denne mediefokusering på stress, gjør at man får et behov for svar på spørsmålet: hva er egentlig stress? Og hvordan kan man redusere og mestre stress?

Jeg vil her ta for meg kort hva stress er, og så forklare hva som skjer i kroppen når man er stresset, hvordan det kan affektere emosjoner og tenking (kognisjon); og deretter vil jeg si litt om hva en organisasjon kan gjøre for å unngå stress blant arbeidstakerne; før jeg sier litt om hva et individ kan gjøre selv for å unngå eller mestre stress.

Det finnes ingen klar enighet om definisjon av stress, og det finnes mange forskjellige definisjoner uten at man kan si at den ene nødvendigvis er riktigere enn den andre. Jeg vil her definere stress som den fysiologiske og psykologiske reaksjonen på forskjellige påvirkninger fra omgivelsene. Disse reaksjonene og påvirkningene vil jeg gå nærmere inn på litt senere i artikkelen.

Stress er ikke et nytt fenomen i dagens overfylte og travle samfunn, derimot er stress en overlevelses mekanisme som henger igjen fra den tiden mennesket bodde i huler og var prisgitt villmarken rundt seg. Den gangen var stress reaksjonen nødvendig som en ”fight-or-flight” reaksjon, som forberedte kroppen til enten å sloss, eller å stikke av fra farene. Spesielt i de senere århundrene har samfunnet utviklet seg raskere enn menneskets fysiologi, noe som fører til at kroppen kan reagere stressfylt i situasjoner hvor stress ikke er til gagn for mennesket (1). Urmennesket hadde farer og utfordringer som det moderne mennesket ikke har, disse farene utløste den reaksjonen vi i dag kaller stress. For eksempel kunne et urmenneske plutselig stå overfor et villdyr, og kroppen reagerte da med å skille ut hormoner som forberedte mennesket på enten å ta opp kampen med dette villdyret, eller ekstra krefter til å stikke av. I dag har vi ikke så mange villdyr, men vi har fortsatt den reaksjonen som et møte med en slik fare kunne føre til. I den moderne sivilisasjonen reagerer vi også med stress i situasjoner som krever ekstra innsats, for eksempel ved press på jobben eller i hjemmet. Disse situasjonene er ofte mer langvarige enn de situasjonene mennesker som levde i jeger og samler samfunn opplevde, og det er ikke alltid mulig å flykte fra dem. Det krever at vi må kunne tilpasse oss disse situasjonene, og det stresset vi opplever med dem, slik at vi ikke tar skade av det.

Stress er en reaksjon til utfordringer, og det er rett og slett umulig å leve et helt liv uten å komme opp i en eneste stressende situasjon i det moderne samfunnet. Stress er et mønster av spesifikke og uspesifikke reaksjoner en organisme har overfor påvirkninger (stimulus) som forstyrrer ens likevekt, spesielt når man mangler evne til å mestre situasjonen. Reaksjonene kan være både psykologiske og fysiologiske (2). Kortvarige stressfylte påvirkninger er ikke helsefarlige, men dersom det pågår over lengre tid, kan det være skadelig både for fysisk og psykisk helse (3). Det avhenger mye av i hvilken situasjon stress oppstår for hvorvidt det er skadelig eller ikke (1). Dette kan for eksempel sammenlignes med om man er ute og kjører bil og må stoppe for rødt lys, det vil da være skadelig for bilen om du fortsetter å tråkke på gassen etter at du har stoppet. Dersom du kjører på E6 vil det å tråkke på gassen for fremdrift være nyttig. Slik er det også for mennesker som opplever stress. Dersom man stresser i en situasjon hvor man likevel ikke kan komme videre, hvor man ikke har valget mellom å flykte eller å ta opp kampen der og da, er det ikke til særlig nytte for kroppen. Det vil derimot være skadelig for kropp og helse generelt. På den andre siden, dersom man har muligheten til å bruke den ekstra energien til produktiv problemløsning trenger det derimot ikke å være så skadelig. Man kan derfor si at man har negativt stress og positivt stress.

Varierende aspekter i arbeidsmiljøet kan forårsake stress. Det kan være relatert til arbeid i seg selv som må gjøres, mennesker man jobber med, organisasjonen som et hele, eller perspektiver på fremtiden. Mer konkrete eksempler på stimulus som kan utløse negativ stress hos arbeidstakere i en organisasjon kan være hvis du ikke trives, eller føler at du mangler kompetanse til å utøve den rollen du har blitt tildelt på jobb. Dårlige forhold til overordnede, isolasjon, dårlig definerte arbeidsoppgaver, karriereusikkerhet eller stagnasjon, rollekonflikter, manglende kontroll over arbeidsoppgaver, mangel på variasjon og høy usikkerhet i jobben kan også føre til stress blant arbeidstakere (5). En lavstatus jobb, begrenset utdannelse og lav sosioøkonomisk status kan også føre til stress (2). Det er vanskelig å se for seg at man under slike forhold vil oppleve stress som noe positivt, og fluktmulighetene fra dette er nok ikke så mange som mann skulle ønske, så da er det viktig å kunne takle det stresset som måtte oppstå.

Eksempler på fysiologiske reaksjoner på stress er økning i svetteutsondringen, lavt blodsukker, mageproblemer, hud irritasjon som eksem og kløe, økning i blodtrykk og hjerterate. Dette kommer enkelt sagt av hormoner som utløses i hjerne og kropp ved stressende påvirkninger som kan være skadelige over lengre tid (2, 3, 4). Stress over lengre tid kan også føre til diabetes, ufruktbarhet og undertrykkelse av immunsystemet (3), og denne siste faktoren kan igjen føre til at man blir lettere smittet av forkjølelse og andre vanlige smittsomme sykdommer. Ofte fører kronisk stress til rygg smerter, nakkesmerter og stamming (4). Ut ifra dette er det ikke vanskelig å se at en god del av konsekvensene av langvarig, negativ stress ikke er til det beste for mennesket. Stress kan derimot oppleves under mange forhold, og ikke bare på jobben. Er det da noe av dette som er assosiert med stress på jobben?

Mange fysiske sykdommer har faktisk blitt assosiert med stress på jobben: bronkitt, hjerte- og karsykdommer, mental sykdom, hormon forstyrrelser, hud sykdommer, noen typer revmatiske sykdommer, overvekt, hodepine og migrene, magesår og diabetes (5). Langvarig stress på jobben kan dermed assosieres med mange alvorlige sykdommer, og det er derfor viktig at både arbeider og arbeidstaker er oppmerksomme på hva som kan og bør gjøres for å forhindre at stress blir en del av hverdagen i arbeidslivet. I tillegg fører også sykdom til fravær fra jobben, eller redusert evne til å utføre jobben.

De fysiologiske reaksjonene på stress er automatiske og forutsigbare. Psykologiske reaksjoner på stress er derimot lært, og avhenger av vår oppfattelse og fortolkning av verden rundt oss. De psykologiske reaksjonene på stress kan utarte seg som atferd, for eksempel bite tennene sammen når man sover, overspising, økt røyking eller alkoholforbruk, spenning av muskler, økt irritabilitet og aggressivitet. Det kan også utarte seg i emosjoner, for eksempel at man føler seg ukomfortabel, føler seg mer engstelig, apatisk og fremmedgjort; og ofte kan stress over tid føre til at man produserer bare negative emosjoner. Kognitive reaksjoner på vedvarende stress kan føre til irrasjonell tenkning; nedsatt kognitiv effektivitet, eller med andre ord nedsatt evne til å lære noe nytt og bruke allerede eksisterende kunnskap; og nedsatt hukommelse (1, 2). Det sier seg selv at dette ikke er bra verken for hvert enkelt individ, eller for organisasjonen de jobber i.

Noen mennesker er mer sårbare for stress på jobben enn andre mennesker. Personlighets type, mestringsevner, sosial støtte, alder, kjønn og eventuell sykdom kan spille inn på det enkeltes individs evne til å takle stressende situasjoner (1). Det kan derfor være av nytte for foretningen å se på hvilken person som passer best hvor i organisasjonen, ikke bare ut ifra erfaring og utdannelse, men også ut ifra hver enkelt arbeidstakers personlige kompetanse. En person som har høye konkurranse evner passer kanskje bedre i en stilling hvor han eller hun kan benytte disse evnene til det fulle, mens en person med svært gode sosiale evner passer bedre i en stilling hvor han eller hun kan benytte disse sosiale evnene til det beste for arbeidsplassen. En person med gode konkurranse evner kan for eksempel passe godt i en stilling hvor han eller hun kan jobbe med å øke bedriftens markedsverdi og bli bedre enn konkurrerende bedrifter, mens en person med gode sosiale evner kan passe godt i en stilling hvor han eller hun har direkte kundebehandling.

Det er ikke bare individuelle faktorer som spiller en rolle i å forårsake stress, også den fornemmede posisjonen og rollen til arbeidstakeren i organisasjonen er viktig. Studier fra USA og Sverige har vist at når arbeidstakerne følte de hadde liten mulighet til å bestemme noe selv, og hvor arbeidskravene var høye; var det flere tilfeller av dårlig helse og liten tilfredsstillelse blant arbeidstakerne. Lavest sannsynlighet for sykdom og død ble funnet blant arbeidstakere som hadde moderate arbeidsmengder kombinert med høy kontroll over arbeidsforholdene. På den andre siden har stress på et individuelt nivå konsekvenser for bedriften: Dersom arbeidsplassen oppleves som stressende, har dette implikasjoner også for arbeidsplassen. Resultatet av stress kan vises i redusert evne til å takle store omveltninger på jobben, høyt fravær, arbeidstaker kommer ofte for sent på jobb, arbeidsutførelse og produktivitet blir hemmet, og det oppstår ofte en økning i klager fra klienter (5).

Ledelse og organisasjon på arbeidsplassen kan ta en del forhåndsregler for å redusere stress på arbeidsplassen på flere nivå. Først og fremst på hver enkelt arbeidstakers nivå: gi nok tid til at oppgaver kan utføres tilfredsstillende; gi en klar jobb beskrivelse; belønn god innsats. Deretter når det gjelder nivået av interaksjon mellom arbeidstaker og bedrift: Gi gode muligheter til at arbeidstakeren kan klage om han eller hun ikke er tilfreds, og ta beklagelser i betraktning; harmoniser ansvar og autoritet; mål og verdier i organisasjonen bør være klare; tilpass dem til arbeidstakers mål og verdier når dette er mulig; prøv å fremme arbeidernes kontroll og stolthet over endelig resultat; det er viktig å fremme toleranse, sikkerhet og rettferdighet på jobben; eliminer skadelige fysiske eksponeringer; identifiser feiling, suksess og deres årsaker og konsekvenser; lær hvordan feil kan unngås og hvordan man skal fremme suksess (1). I tillegg kan man legge til rette for muligheter for arbeidstakere til å lære mer om hvordan de kan redusere stress. For eksempel kan det holdes kurs i avslapnings teknikker, meditering, trening i personlig effektivitet og påståelighet. Det er vist i studier at å kunne slike teknikker styrker en persons selvtillit og fornemmelse av personlig verdi. Arbeidstakeren kan oppleve at fysiologiske stress reaksjoner reduseres, og at angst og spenning, og søvn problemer samt kroppslige smerter reduseres dersom han gjennomfører kurs som dette (5).

Når en organisasjon er i endring, er det ikke alltid mulig for organisasjonen å legge forholdene til rette for å redusere stress, særlig fordi endringen i seg selv kan føre til stress hos arbeidstakerne. Organisasjonen kan derimot legge til rette for at forandring kan skje på best mulig måte for arbeidstakeren. For eksempel er det viktig at forandringen skjer i små og forutsigbare steg, slik at arbeidstakerne får tid og mulighet til å mestre situasjonen. Det er også viktig at arbeidstaker kan følge prosessen så godt som mulig gjennom rikelig med informasjon til enhver tid, og dersom det er mulig kan det være en god ide å legge til rette for å kunne inngå kompromiss med bedriften for å finne de beste løsningene(6). Noen ganger må man skjære ned på bemanningen, og det kan føre til at arbeidstakerne føler at deres stilling kan være truet, som igjen kan føre til stress. Det blir da spesielt viktig at hver enkelt arbeidstaker kan mestre personlig stress på best mulig måte.

Hver arbeidstaker bør selv være oppmerksom på tegn til stress, og dette kan være viktige forhåndsregler å ta for å kjenne igjen og mestre stress hos det enkelte individ: lær deg å kjenne igjen dine egne stress reaksjoner, kanskje trenger du å besøke lege? Trenger du en fridag? Kanskje du bør forandre jobben din? Prøv å finne årsaken til at du føler deg stresset, er det jobben, familien eller økonomi? Kanskje krever du for mye av deg selv? Er det noe du kan eller vil forandre? Ikke la små og ubetydelige bekymringer ta for stor plass, konsentrer deg om det som er viktigst. Hvis det er noe du ikke kan gjøre noe med, så er det heller ingen vits i å bruke tid og krefter på å prøve å gjøre noe med det. Se etter kompensasjon andre steder, i hjemmet for eksempel. Gi, og aksepter, sosial støtte, del hverandres byrder. Vær realistisk i dine ambisjoner. Tren regelmessig og unngå usunn atferd som røyking og overdreven drikking. Prøv å oppnå kontroll over ditt eget liv og arbeid. Forandre det som kan forandres, aksepter det som ikke kan forandres, og finn kompensasjoner for det som ikke kan forandres (1). Kvaliteten av ens live avhenger av evnene til å tilpasse seg og mestre stress (7), og det er derfor viktig at man er oppmerksom når man føler seg presset slik at man kan få kontroll over situasjonen, eller i det minste føle at man har kontroll over situasjonen.

Vi har her sett at stress er noe som enhver møter i det daglige livet, både på jobben og ellers. Stress har innvirkning på fysiske funksjoner i kroppen, og negativt stress over lengre tid kan føre til alvorlige sykdommer. Stress fører også til økning av mindre farlige sykdommer som følge av at immunforsvaret blir dårligere ved stress, og dette fører da til en økning av sykefraværet. Stress har også innvirkning på psykologiske funksjoner, som hukommelse og emosjoner. For høyt stressnivå innen en organisasjon kan også føre til lavere produktivitet og lavere trivsel blant arbeidstakere, og det er derfor viktig at både arbeidsgiver og arbeidstaker gjør sitt beste for å unngå, og å mestre stress. Arbeidsforhold kan legges til rette for at det oppleves minst mulig stress, og hver enkelt arbeidstaker kan selv ta forhåndsregler for å redusere personlig stress.




REFERANSER


http://www.dagbladet.no/nyheter/2002/01/04/304309.html

http://www.nyheter.no/go/http://www.dagbladet.no/dinside/2001/10/12/287395.html

http://www.adressa.no/livsstil/helse/article.jhtml?articleID=297409

http://www.adressa.no/nyheter/norge/article.jhtml?articleID=284958


1) European Foundation for the Improvement of Living ad Working Conditions (1994). Stress at Work, Causes, Effects and Prevention.

2) Zimbardo, P., McDermott, M., Jansz, J., & Metaal, N. (1995). Psychology, a European text (pp. 413-437).Harper Collins Publishers Ltd, UK.

3)Carlson, N.R. (1998). Physiology of behaviour(pp. 549-559). Allyn and Bacon.

4)Priest, S. & Welch, J. Creating a stress free office. Aldershot: Gower, c1998.

5)Cox, T. (1993). Stress research and stress management: putting theory to work. HSE Contract Research Report 6.

6)Callan, V. J, (1993). Individual and organizational strategies for coping with organizational change. Work & Stress, 1, 63-75.

7)Thompson, N., Murphy, M. & Stradling, S. (1994). Dealing With Stress. The Macmillan Press.


MAIN




TELL ME ABOUT IT!!!